Hypotheken
Een nieuw huis breng kosten met zich mee. Wie een nieuw huis wil kopen, zal vrijwel altijd geld moeten lenen. Dit geleend geld noemen we hypothecaire lening(hypotheek).
Het verschil met een gewone lening is dat bij een hypothecaire lening het huis als onderpand voor de lening dient. Een geldverstrekker, meestal een bank of verzekeraar, leent je het geld om een huis te kopen. Deze lening moet aan het einde van de looptijd(maximaal 30 jaar) volledig afgelost zijn. Daarbij betaal je als vergoeding voor de lening een percentage aan rente over het geleende geld.
Aldem Makelaardij streeft er naar haar klanten, passend en duidelijk advies te geven. Opdat u begrijpt wat uw mogelijkheden zijn en u zelf de juiste beslissing kunt maken welke hypotheek het beste bij u past.
Wilt u vrijblijvend een afspraak maken voor een adviesgesprek, aarzelt u dan niet en neem contact met ons op.
Hypotheekvormen
Annuïteiten hypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u gedurende de gehele looptijd een vast bedrag, de annuïteit genoemd. Dit bedrag bestaat uit een deel aflossing en een deelrente; in het begin vooral rente en aan het einde van de looptijd vooral aflossing. Omdat alleen de rente fiscaal aftrekbaar is, zijn de netto lasten in het begin veel lager dan aan het eind. Normaal gesproken wordt dit probleem gecompenseerd met de inflatie.
Lineaire hypotheek
Een lineaire hypotheek lost u in gelijke delen af. Bij een looptijd van 360 maanden wordt iedere maan 1/360ste van de hypotheek afgelost. De bank berekent alleen rente over het niet afgeloste gedeelte. In het begin zijn uw lasten dus hoog, maar met het verstrijken van de jaren neemt uw rentelast af terwijl de aflossing op hetzelfde niveau blijft. Dus dalende lasten, ook als wordt rekening gehouden met het belastingvoordeel van de renteaftrek.
Aflossingsvrije hypotheek
U betaalt alleen hypotheekrente en u lost niets af. Wel mag u tussentijd aflossen, als u een extraatje heeft. Aan het eind van de looptijd moet u de restschuld uit eigen middelen betalen, of een nieuwe hypotheek afsluiten. Als u lage lasten wilt hebben dan komt deze vorm voor u zeker in aanmerking, geheel of gedeeltelijk.
Beleggingshypotheek
Met de beleggingshypotheek spelen de kredietverstrekkers in op het nieuwe belastingstelsel. U lost tijdens de looptijd niets af. Daarnaast stort u eenmalig of periodiek een bedrag op uw beleggingsrekening. Afhankelijk van uw beleggingsresultaten wordt de hypotheek op de einddatum geheel of gedeeltelijk afgelost. Een variant hierop is de beleggings- c.q. verzekeringshypotheek. De lening wordt dan afgelost met een kapitaalverzekering.
Spaarhypotheek
Net als bij de beleggings-/ leven hypotheek wordt er bij de spaarhypotheek niets afgelost tijdens de looptijd. Gedurende de hele looptijd wordt rente over de hele hypotheek betaald. De premie voor de bijbehorende verzekering bestaat uit een spaar- en een overlijdensrisico deel. De overlijdensrisico verzekering zorgt ervoor dat uw nabestaanden niet met een schuld blijven zitten. Over de betaalde spaarpremies wordt een rente vergoed die even hoog is als de betaalde rente. De hoogte van uw premie wordt zo vastgesteld dat de premies en de daarvoor vergoede rente aan het einde van de looptijd samen precies even hoog zijn als de hypotheekschuld. Hoe hoger de rente, des te lager de premie, en andersom. De spaarhypotheek geeft zekerheid van de vaste lasten.
Combi Personal Hypotheek
Met deze hypotheek proberen de kredietverstrekkers de voordelen van de spaar- en de beleggingshypotheek te combineren. Ook worden de combinaties met de aflossingsvrije hypotheek in de praktijk gebracht. Hierdoor kunt u uw persoonlijke combinatie aangeven en de mogelijkheden geheel worden benut.